farassiotis.gr

 

ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΑΣΣΩΝ

 

ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ

 

Η Καισάρεια είναι πρωτεύουσα της Καππαδοκίας από τον πρώτον αιώνα μ χ όταν ο Ρωμαίος  αυτοκράτορας Τιβέριος ονόμασε τα Μάζακα Καισάρεια προς τιμήν του πατέρα του Καίσαρα Αύγουστου το έτος 17 μ χ.

Βρίσκεται Βόρεια του Αργαίου όρους και του διδύμου όρους.

Ήταν το κέντρο του ελληνισμού και του χριστιανισμού, και πάντα η πρώτη πόλις της Καππαδοκίας που δεχόταν ανεπιθύμητους επιδρομής.

Πολλές επιδρομές και λεηλασίες και ιεροσυλίες από Πέρσες Άραβες Οθωμανούς, Τουρκομαθούς Σελτζούκους Τούρκους τον 10ο με 11ο αιώνα. 

Οι Σελτζούκοι στην περιοχή της Καισαρείας  κατέλαβαν και εγκαταστάθηκαν άρχισαν να δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στους χριστιανούς της Καππαδοκίας, έτσι για πολλά χρόνια οι Έλληνες κατόρθωσαν να επιβιώσουν και να κρατήσουν ήθη έθιμα χορούς τραγούδια και την θρησκεία τους.

Στην Καισάρεια γεννήθηκε και ο μέγας Βασίλειος που το όνομά του έγινε αγάπη και λατρεία των χριστιανών όλων των Ελλήνων της Καππαδοκίας.

Στην περιοχή των Φαράσσων δημιουργούσαν τελετουργικές πομπές προς τιμήν του Αγίου Βασιλείου και τραγουδώντας το τραγούδι, «Χυτάται να υπάμαι σον Εϊ Βασίλη»

Χορεύοντας πήγαιναν στην σπήλια του Αγίου Βασιλείου, όπου έλεγαν οι γεροντότεροι του χωριού μου, στην σπηλιά μόνασε ο Άγιος Βασίλειος με τους διωγμούς των χριστιανών.

Την Σπηλιά την είχαν σαν ιερό τόπο και λειτουργούσε κάθε πρωτοχρονιά με την γιορτή του Αγίου.

Ο Άγιος Βασίλειος μέλος μεγάλης οικογένειας δόθηκε σε οικογένεια στην Σεβάστεια, από τους γονής του πήρε αρίστη κοινωνική και θρησκευτική μόρφωση,  μεγαλώνοντας ήρθε στην γενέτειρα του Καισάρεια για να σπουδάσει.

Εκεί γνώρισε και τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και γρήγορα έγιναν πολύ καλή φίλοι, όπου ήρθαν να σπουδάσουν στην Αθήνα.

Η Καισάρεια ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της εποχής λόγω της μόρφωσης και της εξυπνάδας του λαού, το εμπορικό τους μέρος «παζάρι» είναι σκεπαστό με θόλους πολύ ψηλούς.

Τα πανύψηλα καμπαναριά τους ακουγόταν σε όλοι την Καππαδοκία.

Είχε περίπου 50,000  κατοίκους μικτοί Αρμένιοι και Τούρκοι

Έλληνες και Αρμένιοι κρατούσαν όλο το εμπόριο της Καισαρείας.

Θρισκευτηκότατοι Καισαρειώτες προσέφεραν πολλά στην ορθοδοξία και στην μάθηση των γραμμάτων.

Από την Καισάρεια πέρασαν και δίδαξαν τον λόγω του θεού ο Απόστολος Πέτρος Και ο Απόστολος Παύλος, για πολλά χρόνια ήταν μητρόπολη όλης της Καππαδοκίας.

Ο Μέγας Βασίλειος ίδρυσε το μεγάλο ίδρυμα που στέγαζε και βοηθούσε τους φτωχούς και τους ανήμπορους χριστιανούς την Βασιλειάδα, με ορφανοτροφείο, βρεφοκομείο, γηροκομείο, και ξενώνες για όσους ερχόταν να σπουδάσουν στην Καισάρεια.

ΟΙ εκκλησίες ήταν του Αγίου Νικολάου που ήταν και μητροπολιτικός Ναός και του Αγίου Βασιλείου.

Λίγο πριν την Ανταλλαγή  πληθυσμών λειτουργούσε στην Καισάρεια αστική σχολή θήλεων με τρις Δασκάλους και δύο Δασκάλες, οι Καισαριώτες δραστήριοι ήταν οργανωμένοι σε διάφορες οργανώσεις, και λειτουργούσε φιλεκπαιδευτική αδελφότητα, με την ονομασία  Ιωάννης ο Πρόδρομος. Με την ανταλλαγή το 1924 πολλοί από την Καισάρεια ήρθαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλονίκη-στον Πειραιά- στην Χαλκίδα – στην Κέρκυρα – στην Καβάλα – στην νέα Ιωνία Βόλου. Στην Κοζάνη, Λάρισα, στα Γιαννιτσά και στο Βασιλεί Φαρσάλων.

© 07/04/2014 Copyright by farassiotis.gr | Powered, designed & developed by